sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 8#



Bing Crosby - Winter Wonderland (1962)




Laulaja ja näyttelijä Bing Crosby (1903–1977) lienee suurelle yleisölle Suomessa hieman tuntemattomampi suurus, mutta Yhdysvalloissa häntä pidetään Elvis Presleyhin, The Beatlesiin ja Michael Jacksoniin verrattavissa olevana populaarikulttuurin hahmona. Crosbyn suosio onkin ollut mammuttimaista (levyjä myyty Wikipedian mukaan noin puoli miljardia kappaletta) ja yksi syy tähän ovat olleet hänen supersuositut joululevytyksensä. Kun aukaisee Spotifysta hänen tuotantonsa, jopa neljä viidestä kuunnelluimmasta kappaleesta ovat nimenomaan joululauluja. Mies tunnetaan etenkin vuoden 1942 kappaleesta White Christmas, jota pidetään maailman kaikkien aikojen myydyimpänä singlenä ja täten myös levymyynnissä kaikkein suosituimpana joululauluna. 

Spotify ilmoittaa kuitenkin kuunelluimmaksi Crosbyn kappaleeksi vuonna 1962 levytetyn tulkinnan jo vuonna 1934 sävelletystä jouluklassikosta Winter Wonderland. Sävellyksen loi Felix Bernard ja sanoituksen Richard B. Smith. Sen ovat aikojen saatossa levyttäneet toistasataa kansainvälisesti tunnettua artistia. Winter Wonderland on ennen kaikkea ylistyslaulu talvelle ja lumelle. Sen lyriikat kertovat tarinan rakastuneesta parista, jotka nauttivat talvisesta päivästä ja haaveilevat yhteisestä tulevaisuudesta. Laulun bridge-osassa viitataan parsonseihin, jotka olivat laulun kirjoittamisen aikaan pikkukaupungeissa kierteleviä protestanttisia pappeja. Heillä oli lupa suorittaa vihkiminen sellaisiin uskonlahkoihin kuuluville, joilla ei ollut muuten mahdollisuutta saada vihkimistä ( bridge osan sanat: In the meadow we can built a snowman/ Then pretend that he is Parson Brown/ He'll say 'Are you married?' We'll say 'No man, / but you can do the job while you're in town).  Myöhemmin tämä hetken mielijohteesta naimisiin haluavasta pariskunnasta kertova säkeistö koettiin aina ah niin avoimen suvaitsevaisella 1950-luvulla epäsopivaksi lapsille ja muutettiin niin, että lumiukosta tuli papin sijasta sirkusklovni. 

Bing Crosbyn versio kappaleesta on täyteläisen tunnelmallinen ja sopii hyvin laulun sanomaan. Häntä kuunnellessa käy selväksi, mistä miehen megalomaaninen suosio johtuu. Crosbyn äänessä on selkeästi Elvikseen verrattavissa olevaa ainutlaatuista karismaa. Vaikka alkuperäiset sanat eivät rekikelloja kummemmin viitanneet jouluun, vaan enemmänkin vain talveen, pidetään Winter Wonderlandia nimenomaan joululauluna. Talven ihmemaa nimisenä sen ovat Suomessa levyttäneet ainakin Eino Grön ja Laila Kinnunen. 

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! Psykedeelistä joulua! Radiohead jammaili kappaleesta oman tsaigedeelisen versionsa 2000-luvun alussa:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti