sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 22#




The Ronettes - Sleigh Ride (1963)





Ring-a-ling-a-ling Ding-dong-ding! Joulu lähestyy huimaa vauhtia ja niin myös tämän listan parhaimmat joulukappaleet. Kolmantena listalla killuu todellinen helmi eli amerikkalaisen The Ronettes yhtyeen levytys kappaleesta Sleigh Ride, jonka tuotannon takana hääräsi legendaarinen tuottajavelho Phil Spector. Spectorin maine perustuu hyvin pitkälle hänen 1960-luvun alussa tuottamiinsa klassisiin levytyksiin. Kaikkein tunnetuin merkkipaalu hänen tuotannossaan lienee joulualbumi A Christmas Gift For You From Phil Spector vuodelta 1963. Allmusic.com hehkuttaa tämän klassikkoalbumin kaikkien aikojen joululevyksi – joululevyksi, johon kaikkia myöhempiä joululevyjä on verrattu. Spectorin nerokkuus oli hänen ideoimassaan ns. Wall of Sound tuotantotavassa, joka hehkuu ehkä kaikkein uljaimmin juuri tällä albumilla ja varsinkin tyttötrio The Ronettesin versioimassa Sleigh Ride kappaleessa. Spectorin tavoitteena oli tuottaa joululevy, joka ei ainoastaan vangitsisi joulun hengen olennaisimman ytimen, vaan olisi myös erittäin laadukas pop-albumi. Spectorin Wall of Sound menetelmä perustui useiden soittimien yhteistoimintaan pienessä kaikuisassa erityisesti akustoidussa studiohuoneessa. Esimerkiksi useat elektroniset ja akustiset kitarat saattoivat soittaa samoja osuuksia yhdessä. Spector saattoi kasvattaa tätä äänitysmenetelmää aina suurin orkestereihin saakka. Lopputulos oli äänellisesti kerrostunutta ja kaikua hyväksi käyttäen myös erittäin voimakkaan ja dynaamisen kuuloista. Phil Spectorin työskentelytavat olivat usein hyvin perfektionistisia ja tämä kuuluu etenkin joulualbumin maineikkaassa lopputuloksessa. Spector käytti levytyksessä hänen tallinsa sen ajan vakiartisteja: The Ronettesia, Darlene Lovea, The Crystalsia ja Bob B. Soxx & The Blue Jeansia. John F. Kennedyn murhapäivänä 22. marraskuuta 1963 julkaistu albumi menestyi aluksi listoilla kovin vaatimattomasti, mutta kohosi kyllä seuraavien vuosikymmenien aikana myös merkittäväksi myyntimenestykseksi. 

Sleigh Ride on sävellyksellisesti todellinen taideteos. Se onnistuu kiteyttämään kepeän leikkisään melodiailoitteluunsa kaiken mikä joulussa on ihmeellistä ja hyvää mieltä tuovaa. Se on kappaleena äärimmäisen tarttuva ja mukaansatempaava – yhtä sydämellinen ja lämminhenkinen kuin se kaikkein kaunein joulumuisto. 1900-luvun ehkä tärkeimmän amerikkalaisen kevyen orkesterimusiikin säveltäjänä tunnettu Leroy Anderson sai idean kappaleeseen kesäisen helleaallon aikana vuonna 1946. Hän viimeisteli työnsä vuoden 1948 alkupuolella ja ensimmäinen orkesterilevytys kappaleesta ilmestyi vuonna 1949 Arthur Fiedlerin johtaman The Boston Pops Orchestran toimesta. Lyriikat henkilöstä, joka haluaisi lähteä ajelemaan reellä toisen henkilön kanssa, kirjoitti vuonna 1950 suhteellisen tuntematon sanoittaja Mitchell Paris

Sleigh Riden tarina ei mainitse joulua laisinkaan, vaan se on Winter Wonderlandin tavoin enemmänkin vain aurinkoisen talvipäivän ylistystä. Lyriikat kertovat enemmän vuodenajasta sinänsä kuin joulusta. Etenkin The Ronettesin version yhdistää kuitenkin selkeästi jouluun varsinkin äänellisten efektiensä puolesta. Nimenomaan tämä versio lukemattomat kerrat äänitetystä jouluklassikosta toimii kaikkein upeimmin juuri Spectorin nerokkuuden ansiosta. Kellojen heleällä kilinällä alkava kappale saa pian seurakseen lennokkaasti soittavan orkesterin, jonka jokainen soitin tuntuu erottuvan puhtaan täydellisen kuuloisesti. The Ronettesin päälaulaja Veronica Bennettin (myöh. Ronnie Spector) särmikäs ääni antaa kappaleelle asianmukaisen lennokkaan potkun ja väliosan mahtipontiset jouset nostattavat joulumielen taivaankantta hipoviin korkeuksiin. Sleigh Ride on vain yksinkertaisen nerokkaasti ja täydellisesti sovitettu. Sen jokainen osa toimii kertakaikkisen upeasti muodostaen saumattoman kokonaisuuden, johon joulun iloinen tunnelma tiivistyy once and for all. Tutustuttuani jossain vaiheessa 2000-lukua Spectorin joulualbumiin, en ole sen koommin kyennyt viettämään joulua ilman tätä kyseistä kappaletta ja sen ainutlaatuisen voimakkaasti kohottamaa joulumieltä. Lunta tuiskuttelee ja ystävät jo soittelevat. Voi kunpa pääsisin kanssasi jo maagiselle rekiretkelle!

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! The Boston Pops Orchestran alkuperäinen versio on myös mahtava. Vuoden 1949 äänitys ei Wikipedian mukaan ole koskaan ollut saatavilla cd:nä, joten tämä levytys voi olla tehty myöhemmin 1950-luvun lopulla tai 1970-luvun alussa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti