keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 18#



The Brian Setzer Orchestra - O Holy Night (2002)




O Holy Night on vain kertakaikkisen upea teos. Siinä yhdistyvät tunnelmallisuus, hartaus, joulun henki sekä juhlamielen kohotus kymmenenteen potenssiin. Hienoin kuulemani versio tästä vanhasta klassikosta on amerikkalaisen rockabillya ja big band jazzia tyylikkäästi yhdistelevän Brian Setzer Orchestran käsialaa. Karismaattinen liuhuletti Brian Setzer leveine kitaroineen vangitsee orkesterin säestyksellä todella onnistuneesti O Holy Nightin keskeisimmän hengen ja tuo sen samalla tähän päivään. Etenkin voimalliset rummut ovat suuressa roolissa ja tehostavat hienosti kappaleen lyriikoiden juhlimaa kristuksen syntymän ylistystä. Sanoitukset pohjautuvat ranskalaisen viinikauppiaan Placide Cappeaun runoon Minuit, chrétiens (keskiyö, kristityt) vuodelta 1847. Cappeau pyysi ystäväänsä Adolphe Adamia laatimaan runoon sopivan sävellyksen ja saarnaaja John Sullivan Dwight laati englanninkielisen käännöksen hieman myöhemmin. Sittemmin kappale on kohonnut joulustandardiksi ympäri maailmaa ja sen ovat levyttäneet etenkin lukuisat amerikkalaiset artistit Bing Crosbysta Whitney Houstoniin. 

1980-lukulaisen rockabillypoppoon Stray Catsin nokkamies Brian Setzer big band orkestereineen kuitenkin tekee mielestäni ikimuistettavan suorituksen omalla versiollaan, joka julkaistiin bändin joulualbumilla Boogie Woogie Christmas vuonna 2002. Muuten ärhäkän tanssittavia kappaleita pääasiassa julkaisevan yhtyeen katalogissa O Holy Night on yllättävän maltillisesti toteutettu alkuperäisen kappaleen tunnetta mukaillen. Rockabilly ei loistele tässä kappaleessa, mutta Setzerin tumma ääni ja sähkökitarointi tuo vahvasti mieleen rock n' rollin juuret ja etenkin Elviksen. Ihmettelenkin vain miksei Jorma Kääriäinen ole tietääkseni koskaan levyttänyt tätä Agentsin kanssa; kappale nimittäin sopisi upeasti tämän samanhenkisen suomalaispoppoon levytettäväksi. Brian Setzer on toisaalta kuitenkin toteuttanut tämän idean jo tietyllä tavalla ylittämättömästi. Vapahtajan syntymäyön ylistyslaulu kohoaakin yhdeksi kaikkien aikojen tunnelmallisimmista ja parhaimmista jouluhymneistä kautta aikojen. 

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! Liittymättä jouluun varsinaisesti mitenkään laitan tähän kuitenkin oman suosikkini The Brian Setzer Orchestralta. Hienosti svengaava kappale Straight Up löytyy Jim Carreyn tähdittämän The Mask (1994) leffan soundtrackilta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti