maanantai 23. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 23#



Wham! - Last Christmas (1984)


No mitä oikein kuvittelitte? Sijalla kaksi on tietysti kappale, jota ilman joulua ei voisi yksinkertaisesti kuvitella viettävänsä. Last Christmas on kirkasäänisten kiiltokuvamaisten kasarilaulajapoikien puhdasverinen ja tautisen tarttuva popkappale edellisen romanttisen joulun perään haikailusta. Sen tekstissä on sokerisuutta enemmän kuin ihmiskeho on suunniteltu kestämään. Tämänkaltainen imelyys menisi milloin muulloin tahansa  täysin yli kaiken hyvän maun, mutta jokin siinä vain on, että tämä kappale kuitenkin onnistuu täydellisesti pukemaan totaalisen siirappisuuden vain niin kertakaikkisen nautittavaan asuun, että pakko tätä on hypnoottisesti kuunnella joulusta toiseen. Last Christmas on kaikista joulukappaleista se, jota on eniten tullut kuunneltua myös muina vuodenaikoina. Se on kasaripopin helmi kirkkaimmillaan ja kestää siten vertailua mihin tahansa normaaliin popmusiikkiin, eikä sen kuuntelusta nauttiminen tarvitse joulun ajan tuomaa tiettyä tunteellisuutta tuekseen. Kuitenkin joulu on tietysti se ajanjakso, jolloin Last Christmas soi kaikkein tehokkaimmillaan ja parhaimmillaan.

Vuosi 1984 oli popmusiikille todellinen kultainen vuosi. Sadeen samettinen esikoisalbumi, Princen uran suurin menestyslevy Purple Rain sekä Laura Braniganin Self Control ilmestyivät kaikki tuolloin. Brittien musiikkimarkkinoita hallitsivat kuitenkin kaksi tasavahvaa kikkarapääpoppoota: Duran Duran ja Wham!. George Michaelin ja Andrew Ridgeleyn muutamaa vuotta aikaisemmin perustama laulajaduo Wham! oli päivittänyt imagoaan hedonistisiksi nuoriksi miehiksi, jotka pukeutuivat ajan hengen mukaisesti ja vetosivat miljooniin nuoriin tarttuvilla popralleillaan, kuten ekalla megahitillään Wake Me Up Before You Go-Go. Kun heidän kuultiin valmistelevan joulusingleä, syntyi jo etukäteen valtaisaa odotusta. Last Christmas julkaistiin 20. joulukuuta, ja se saavutti nopeasti listan kakkossijan, mutta eräs Bob Geldofin ja Midge Uren hyväntekeväisyyslaulu sattui myös saamaan julkaisunsa tuolloin, joten listan ykköspaikkaa ei herunut. Tällä kakkospaikalla kappale kuitenkin tökötti peräti viisi viikkoa ja on briteissä myynyt arviolta puolitoistamiljoonaa kopiota. Michael oli mukana kuitenkin Do They Know It's Christmas? kappaleen supertähtikaartissa, joten hänen voidaan katsoa antaneen panosta myös listaykköselle. Monissa muissa maissa Last Christmas nousi toki ykköseksi. Kappaleen myynnin rojaltit Michael ja Ridgeley luovuttivat Etiopian nälänhädästä kärsivien hyväksi. 

Kappaleen musiikkivideo on myös muistettava. Siloposkiset Michael ja Ridgeley vievät tyttöystävänsä ystävineen nimeltä mainitsemattoman laskettelukeskuksen mökille joulun viettoon. Juhlan aikana vaihdetaan merkitseviä katseita ja mietteliäitä ilmeitä, kun katsojalle käy ilmi, että Ridgeleyn tyttöystävä on selvästi ollut suhteessa Michaelin kanssa edellisenä jouluna, mutta jotain on tapahtunut ja tytöt vaihtuneet. Poppoo kuitenkin poistuu mökiltä sulassa sovussa, joten muisteluista ja hämmentyneistä tunnetiloista huolimatta nykyinen tilanne lienee päähenkilöille kuitenkin se parhain. Miellyttävän lämminhenkinen ja nostalginen kasaritunnelma toteutuu videolla hienosti ja tuunatut pörrötukat sekä etenkin George Michaelin kuherteleminen naisen kainalossa aiheuttavat hilpeitä tuntemuksia. 

Kappale ja sen musiikkivideo:


Bonus! Last Christmas julkaistiin tuplasinkkuna, jonka b-puolena oli yhtä lailla tarttuva Everything She Wants, jonka musiikkivideolla nähdään Michaelin tavaramerkiksi muodostuneet turpajouhet hänen leukaperillään ensimmäisen kerran:


Bonus II! Brittiläinen laulajatar Billie Piper levytti soundiltaan 1990-luvulle päivitetyn ja mukavasti toimivan version kappaleesta vuonna 1999:







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti