sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 1#


Elvis Presley - Blue Christmas (1957)






Syksyn pimeyden ja melankolian täyttämistä tunnelmista on kevyt siirtyä vähittäisesti kohti joulun odotusta eräällä surullisen joululaulun ehdottomalla klassikolla. Blue Christmas on Elviksen jouluaiheisista kappaleista niitä kaikkein tunnetuimpia ja menestyneimpiä. Kappale on Billy Hayesin ja Jay W. Johnsonin säveltämä countrylaulu, jonka Doye O'Dell levytti ensimmäisen kerran vuonna 1948. Ikimuistoiseksi joululauluksi se nousi kuitenkin vasta Elviksen oman näköisellä tunnelmallisella versiolla vuonna 1957. Blue Christmas julkaistiin ensimmäisen kerran Elviksen ensimmäisellä joulualbumilla Elvis' Christmas Album, joka on ainakin Recording Industry Of American tilastojen mukaan myynyt näihin päiviin mennessä jo noin 13 miljoonaa kappaletta pelkästään Yhdysvalloissa, jossa se tiettävästi on kaikkien aikojen myydyin joululevy. Singlenä kappale julkaistiin vasta 1964, jolloin se saavutti myös korkeita listasijoituksia. Sen jälkeen Blue Christmas on vakiinnuttanut paikkansa suuren yleisön sydämissä yhtenä ikivihreistä amerikkalaisista joululauluista. 

On mielenkiintoista, että Elvis levytti uransa aikana jouluaiheisia kappaleita ainoastaan kahden pitkäsoiton verran ottaen huomioon kuinka tunnettu joulun tulkitsija hän on. Toinen joulualbumi Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas ilmestyi vasta vuonna 1971. Haikean Blue Christmas -kappaleen sanoma on yksinkertainen; päähenkilö on menettänyt rakkaansa ja kaipailee yhteistä joulua apein mielin. Sanoituksissa on hyvin alakuloinen pohjavire etenkin laulajan uskoessa raikkaimpansa viettävän valkeata joulua hänen synkän joulunsa sijasta (blue=alakuloinen, synkkä). Kaksiminuuttisessa countryballadissa ei juuri toivon kipinää paremmasta huomisesta ehditä valaa, vaan tunnelma jää itsesäälissä rypemiseen: I'll have a blue, blue christmas...

Elviksen karismaattinen ja jäljittelemätön ääni sopii mainiosti joulun tunnelmaan. Samaa karismaattista joulunajan tulkitsijakavalkadia edustavat mm. Frank Sinatra ja Suomessa Vesa-Matti Loiri – molemmat ovat tunnetuja menestyksekkäistä joululevytyksistä. Loimuava takkatuli, edessä höyryävä kupillinen kaakaota ja radiosta kajahteleva Elviksen Blue Christmas – siinäpä oivalliset eväät levolliseen joulunviettoon. Ehkä on kuitenkin syytä kuunnella samaan syssyyn myös miehen muuta jouluaiheista tuotantoa, ettei omasta joulumielestä tule kuitenkaan liian blue.

Kuuntele kappale tästä:

http://www.youtube.com/watch?v=5I2f1UJjiAA

Elviksen legendaarisessa vuoden 1968 Comeback Special -tv-ohjelmassa hän esittää myös Blue Christmas -kappaleen. Tämä on tiettävästi ainoa videomateriaali kappaleen esittämisestä koskaan. 

http://www.youtube.com/watch?v=qzHfQk7ATU0

Bonus!

Countrylaulaja Martina McBride levytti vuonna 2008 oman duettonsa Blue Christmas'ta edesmenneen Elviksen kanssa. Hämmentävintä tuotannossa on musiikkivideo, jossa Martina on tietotekniikkaa hyväksikäyttäen laitettu esiintymään vuoden 68' Comeback Special -ohjelmassa yhdessä Elviksen kanssa. 

http://www.youtube.com/watch?v=3KK6sMo8NBY







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti