sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 15#



Frank Sinatra - Silent Night (1957)



Alunperin Itävallassa vuonna 1818 sävelletty Silent Night (Jouluyö, juhlayö) kilpailee oikeutetusti maailman tunnetuimman ja rakastetuimman joululaulun tittelistä. Silent Nightin perusvire on hyvin uskonnollinen ja harras. Kappaleen sanoitukset ylistävät pyhän vapahtajan eli Kristuksen syntymää ja ovat sikäli hyvin kristinuskon jouluun kuuluvat. Silent Night on kuitenkin uskonnollisuuden asteesta riippumatta mielestäni täydellinen joulun viettoon liittyvän hiljentymisen ja rauhoittumisen ylistyslaulu. Se on ehdoton vastapaino maallisille ja kaupallisille joululauluille ja tuo jälleen mieleen joulun sanoman dualistisen merkityksen; joulu, joka joillekin on suuri kulutuksen ja tavaroiden saannin ylistys, on toisille harras hengellinen hiljentymisen juhla. Silent Night esitettiin ensi kerran jouluaattona 1818 Pyhän Nikolauksen kirkon keskiyön messussa Obendorfin kylässä Itävallassa. Sanat olivat nuoren papin Joseph Mohrin käsialaa ja sävellyksen loihti paikallinen urkuri Franz Xaver Gruber. Alkuperäinen sävellys oli hieman nopeatempoisempi, mutta sitä hidastettiin myöhemmin tunnettuun versioon, jonka ovat sittemmin levyttäneet lukemattomat eri artistit. 

Silent Night kaipaa tulkitsijakseen tummasävyistä karismaattista ääntä, joka kykenee välittämään kappaleen tunteen oikealla arvokkuudella. Tämän tehtävän hoitaa taatulla tyylillä yksi amerikkalaisen 1900-luvun poptaivaan suurimmista laulajaikoneista: Frank Sinatra (1915–1998). Frankin toinen vuosikymmen menestyksen tiellä tarjosi viimein 1957 hänen ensimmäisen kokopitkän joulualbuminsa A Jolly Christmas From Frank Sinatra, jonka päättää yksinkertaisen kaunis Silent Night. Kuin suoraan 1940-luvun Disney-elokuvista napatut kuorot hoitavat kappaleen taustan klassisen vastaansanomattoman kauniisti. Frankin ääni loistaa kirkkaana kuin hengellisen hehkun täyttämä majakka keskellä talven läpitunkemaa pimeyttä. Nostalginen 1950-luvun tuotanto ei mielikuvituksellisella sovituksella paistattele, vaan luottaa yksinkertaisuuden tuomaan kauneuteen. Sellaista sovitusta juuri Silent Nightin lyriikat ja melodian hartaus erityisesti kaipaavat. Kynttilän liekkien lepattaessa ja illan pimentyessä on jouluaattona hyvin syödyn aterian jälkeen parasta sulkea silmät ja antaa vanhan kunnon Frankien kertoa siitä joulun toisesta merkityksestä – kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa.

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! Sinatra levytti kappaleen uudelleen vuonna 1991 hyväntekeväisyysalbumille jo ollessaan hyvin vanha ja sairas. Lopputulos on koskettava vanhan mestarin uudelleentulkinta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti