perjantai 20. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 20#



Vesa-Matti Loiri - Sydämeeni joulun teen (1988)



Kaikkien aikojen suomalainen joululaulu – nyt ja aina. Kappale kuuluu myös suomalaisen joulun kaikkein puhkikulutetuimpiin klassikoihin ja jakaa varmasti mielipiteitä. Loirin ääni on varmasti lähes kaikille suomalaisille tunnistettava. Hänen laulutapansa taiteilee yli menevän falskin paatoksen ja harvoin saavutettavan tekstin sisimmän tunteen välittämisen rajamailla. Tässä nimenomaisessa taiteilussa Loiri onnistuu hienosti ja on jättänyt pysyvät musiikilliset jäljet jokaiseen kokemaani jouluun. Sydämeeni joulun teen ei ole siinä mielessä hiljaisen harras kuin esimerkiksi Silent Night, vaan se on kohoavine kertosäkeineen aivan omanlaisensa teos. Huilut soivat heleän kauniisti ja Loirin ääni pääsee täysiin oikeuksiinsa etenkin tunteellisessa kolmen lauseen kertosäkeessä, joka on sekä omakohtaisen uskon että kristinuskon sanoman ylistystä. Kappaleen sävelsi iskelmänikkarina tunnettu Kassu Halonen ja sanoitusten takaa löytyy Vexi Salmi – menestyneitä pitkän linjan suomalaisia musiikkivaikuttajia puuhasi siis tämän produktion takana. Lopputulos on ollut joulun ajan radioiden soitetuinta musiikkia aina ilmestymisestään saakka. Täysin suomalaisin voimin tuotettu kappale oli 1980-luvun lopulla jotain täysin uutta panosta kuunnelluimpien joululaulujen vanhaan kaanoniin. Laulun kansainvälisestä menestyksestä en ainakaan itse ole kuitenkaan tietoinen. Sydämeeni joulun teen onkin jotain meidän suomalaisten ikiomaan joulun musiikkiperinteeseen olennaisesti kuuluvaa. Se on kappale, jonka kuulemiselta joulun aikaan ei vain voi välttyä. Sen voimallinen sanoma tulvii kaikkialta ja ilmoittaa meille erään tietyn juhlapyhän tulon. Ilman sitä suomalainen joulu ei vain kertakaikkiaan voisi täydellisesti välittyä. 

Loirin jouluisesta tuotannosta peräti kolme kappaletta pääsi mukaan tälle listaukselle, mikä kertonee paljon omasta ihailustani kyseistä artistia kohtaan (ei ulotu vain miehen musiikillisiin ansioihin). Vesa-Matti Loirin taiteilijaura aina väkevistä draamatulkinnoista koko kansan naurattamiseen saakka ei ole jättänyt juuri ketään kylmäksi. Hän onkin suomalaisista taiteilijoista asemansa puolesta aivan omassa kastissaan. Levytysurakin kattaa paljon. 1970-luvun ensilevytys 4 + 20 oli psykedeelinen jazzpläjäys ja sen jälkeen on tapahtunut paljon. Eino Leinon Elegiat ja Tyyne -hahmon Pimpeli pompelit ovat vain tuntuneet sovittuvan helpon tuntuisesti tämän armoitetun viihdyttäjän ja taiteilijan harvinaisen laajaan kavalkadiin. Loirin tuotannossa on kiehtovan monta puolta ja tietyllä tapaa juuri Sydämeeni joulun teen kiteyttää hänen vakavan tulkitsijan roolinsa kaikkein ikimuistoisimmalla tavalla. Tämä Loirin ainutlaatuisella karismalla kuorrutettu alkuperäisversio on juuri se, joka varsinaisesti antaa joululle mahdollisuuden tulla sydämeen – ilman varsinaisen tekemisen tarvetta. 

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! Loiri esittää kappaleen elävän arkiston taltioinnissa vuoden 2001 kirkon joulukonsertista. Kristillisten ihmisten mielestä kappale on harhaoppinen, sillä heidän mielestään sydämeen ei voi tehdä joulua itse, vaan se tulee jostain korkeammalta. Sydämeeni joulun teen on kuitenkin vakiinnuttanut paikkansa vanhojen joululaulujen rinnalla suomalaisten ikisuosikkina: 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti