torstai 19. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 19#



Bing Crosby - White Christmas (1942)




Irving Berlin (1888–1989) – lauluntekijä Jumalan armosta – sai 1940-luvun alussa tehtäväkseen säveltää musiikit uuteen Hollywood-elokuvaan Holiday Inn. Berlinin ajatuksena oli säveltää kappale jokaiseen juhlapyhään ja joulusta kertovasta tulisi elokuvan kohokohta. Tarinan mukaan Berlin oli erään valvotun yön jäljiltä sanonut sihteerilleen seuraavat sanat: "Tartuhan kynään ja kirjoita tämä kappale ylös. Olen juuri kirjoittanut parhaan koskaan kirjoittamani laulun – eikun parhaan kenenkään koskaan kirjoittaman laulun." Tuo kyseinen kappale oli nimeltään White Christmas. Kappale sai veroisensa esittäjän tuoreeltaan Bing Crosbysta – melkein nelikymppisestä supertähdestä. Crosbyn ura 1930-luvulla oli ollut erittäin menestyksekäs – mutta tästä nimenomaisesta joululaulusta tulisi hänen uransa kohokohta ja huipentuma – sen ehdottomasti kirkkain kruunu; laulu, joka kiteyttää yhden 1900-luvun tunnetuimman amerikkalaisen äänen pitkän uran. Berlin kirjoitti sanat ylistäkseen vanhan ajan joulua valkeuden keskellä. Kappaleen sanat ovat hyvin yksinkertaiset ja koostuvat vain kolmestä säkeistöstä – muuta maailman tunnetuimpaan joululauluun ei tarvittu. 

Crosby esitti kappaleen radiossa jo jouluna 1941, mutta tämä ei herättänyt vielä mainittavampaa huomiota. White Christmas julkaistiin levytettynä vasta seuraavan vuoden kesällä albumilla yhdessä muiden Holiday Inn elokuvan kappaleiden kanssa. Se jäi aluksi etenkin elokuvan toisen hitin Be Careful, It's My Heart varjoon. Kuitenkin syksyllä 1942 White Christmas alkoi jo saada osakseen listamenestystä ja etenkin toisessa maailmansodassa palvelleet amerikkalaiset sotilaat ottivat sen rintamilla hyvin vastaan. Yhdysvaltojen armeijan radio ja televisiopalvelu AFN:n tiloihin sanotaan tulvineen postia sotilailta, jotka toivoivat kuulevansa kappaletta. Berlinin sanoitusten melankoliset ja lohdulliset kielikuvat kodista saivat aikaan voimakasta vastakaikua kotiaan ikävöivissä sotilaissa. Seuraavien vuosien aikana kappaleen singlen myynti kohosi mammuttimaisiin mittoihin ja Guinnesin Ennätysten kirjan mukaan se on yli 50 miljoonan kappaleen maailmanmyynnillä kaikkien aikojen myydyin singlejulkaisu koskaan. Elokuvassa Holiday Inn Crosby esittää kappaleen pianolla yhdessä näyttelijä Marjorie Reynoldsin kanssa (tosin Reynoldsin osuuden dubbasi laulaja Martha Mears) ja White Christmas voitti vuoden 1942 parhaan elokuvalaulun Oscar-palkinnon. Laulun ovat levyttäneet yli 500 eri artistia, eikä liene toista yhtä useasti levytettyä joululaulua olemassa. Suomessa sanat käänsi maineikas eri salanimillä työskennellyt Tapio Kullervo Lahtinen (sanoittanut myös Kulkuset). Täällä kappale tunnetaan nimellä Valkea joulu. Mikään ei kuitenkaan peittoa Bing Crosbyn alkuperäistä tulkintaa, joka yhdistää upeasti joulun taian vangitsevaan kappaleeseen myös aitoa 1940-luvun Hollywoodin kulta-ajan glamouria ja ajatonta eleganssia. Minun listallani kappale on sijalla kuusi, mutta jos kysytään valtaosalta maailman väestöstä (etenkin englanninkieliseltä osalta), on kyseessä se yksi ja ainoa – maailman paras joululaulu. 

Kuuntele kappale tästä:

Alkuperäinen vuoden 1942 levytys, joka pian kärsi jonkin verran äänen laadussa, joten Crosby päätti äänittää kappaleen uudelleen vuonna 1947.

1942:


1947:


Bonus! Kohtaus elokuvasta Holiday Inn kera Crosbyn ja Reynoldsin. Oscarin arvoinen esitys:


Bonus II! Vuonna 1954 Crosby lämmitteli kappaleen uudelleen musikaalielokuvaan 'White Christmas' yhdessä Danny Kayen kanssa:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti