maanantai 16. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 16#



Juice Leskinen - Sika (1980)




Juhani "Juice" Leskinen (1950–2006) oli armoitettu sanataitelija, runoilija, suomentaja ja muusikko, jonka levyjä on myyty Wikipedian mukaan jopa yli puoli miljoonaa kappaletta. Hänen laulunsa Sika  kuuluu ehdottomasti vaihtoehtoisten suomalaisten jouluklassikoiden kaanoniin. Se julkaistiin Juicen Slam yhtyeen joulualbumilla Kuusessa ollaan vuonna 1980 ja on siitä saakka soinut jouluradioissa läpi vuosikymmenien. Hauskoin ja nokkelin riimein ryyditetty tarina kertoo siitä, kuinka tavallinen perhe valmistautuu joulunviettoon kuola suupielistä valuen. Suomalainen joulu on paitsi lahjojen, kuusen ja Jeesuksen syntymäjuhla myös ennen kaikkea ruoan juhla. Joulun ruoista tärkein on tietysti tuo perheen ikioma lemmikkipotka, jonka silavasta hyllyvä masu houkuttelee joulun aikaan sinappia päällensä. Kappaleen perhe on aloittanut sian kasvattamisen joulupöytään jo toukokuussa, jolloin sitä aletaan lihottaa ja kasvattaa sopivan muhkeaksi. Kun viimein koittaa marraskuu, saa veitsen teroittaa ja lyödä turvonneen possun lihoiksi. Ai, että mikä makuelämys koittaakaan, kun perheen isukki vihdoin saa joulupöydän antimiin sen korkeimman kruunun eli rasvaa tirskuvan mehevän kinkun. Viimein saa löysätä housunnappia ja herkutella mielin määrin. Jouluna sikaa mä muista en. Vain kinkkua vahtaan himoiten!

Pinnalta kuunneltuna huvittava sian syönnin ylistys kääntyy upean taitavasti Juicen käsissä hienovaraiseksi ironiaksi. Yksi säkeistö paljastaa todellisen jokajouluisen vatsaa vellovan näyn: Jouluruuhkassa ihminen sokkona ryntää. Kadulla adventti sohjoa kyntää. Joku ihmistä katsoo, kääntää pään, kun ihminen rypee läävässään.  Joulun tarkoitus on suurelle massalle ollut jo iät ja ajat tarjousten perässä juoksentelua, lahjastressiä, loputonta paikkojen puunausta ja yltäkylläisen ruoan määrän haalimista. Kaikki tämä suomalaisen joulun vähemmän mairittelevampi puoli kiteytyy hienolla tavalla juuri pöydällä lepäävään kinkkuun. Juice rinnastaa ihmisen ja sian elämän, eikä näiden kahden välillä tietystä näkövinkkelistä katsoen niin kovin suurta eroa taida olla. Älykäs lemmikkipossu on perheen ystävä, kunnes makuhermoja alkaa tiettyyn vuodenaikaan kutkutella liikaa ja ponteva potka päätyy tapettavaksi: Sika, se kuulan kalloon saa. Sika, sen setä teurastaa. Sika, ja setä verta juo. Sika, se joulumielen tuo. Juicen hulvaton klassikko on paikkansa ikimuistoisten joululaulujen joukossa ansainnut. Sitä kuunnellessa sekä naurattaa että hävettää, sillä ihminen on sitä mitä hän syö

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! Elävässä arkistossa on arkistojen aarteena pätkä Hectorin juontamasta tv-ohjelma Tuubista, jossa Juice esittää kappaleen tuoreeltaan miesköörin kanssa jouluna 1980:


Bonus II! Itselle muistettavampi ja riemukkaampi video kappaleesta on Kummelien joulujaksosta vuodelta 1994:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti