torstai 5. joulukuuta 2013

Musiikkijoulukalenterin luukku 5#



Bobby Helms - Jingle Bell Rock (1957)



Tämän päivän kappale jatkaa aivan sattumalta hyvin samanlaisisa vesissä eilisen valinnan kanssa. Amerikkalaisen country-laulaja Bobby Helmsin (1933–1997) Jingle Bell Rock on monin tavoin samanlainen tarina kuin Rockin' Around The Christmas Tree. 1950-luvulla oli vielä voimassa vahva laulunkirjoittamisen perinne erikseen esittävien artistien kanssa. Laulut sävellettiin usein tilaustöinä ammattimaisten lauluntekijöiden toimesta ja sovitettiin sitten erilaisten laulajien esitettäväksi. Tämä vaati luonnollisesti tuottajilta pelisilmää sen suhteen, minkälaiset kappaleet ja sovitukset sopivat kenenkin artistin persoonaan ja juuri hänen esitettäväkseen. Ammattimaisten lauluntekijöiden perinne alkoi murtua Yhdysvalloissa oikeastaan vasta 1960-luvulla, kun esimerkiksi The Beatlesin ja The Rolling Stonesin kaltaiset supersuositut brittiyhtyeet niittivät menestystä nimenomaan omilla sävellyksillään ja näyttivät tietä myös muille samankaltaisille artisteille. 

Indianassa syntyneen Bobby Helmsin uran kohokohdat ajoittuivat 1950-luvulle ja hänen esittämä rockabilly kappale Jingle Bell Rock on juuri se yksittäinen hitti, josta hänet edelleen muistetaan. Se julkaistiin vuonna 1957 ja oli välittömästi iso hitti. Seuraavien viiden vuoden sisällä kappale julkaistiin vielä monta kertaa uudestaan joulujen alla; näin sementoitiin myös sen asema tulevana klassikkona. Jingle Bell Rockin ovat levyttäneet lukuisat tunnetut artistit vuosikymmenien aikana aina The Brian Jonestown Massacren kaltaisista vaihtoehtoyhtyeistä Kylie Minogueen ja Jessica Simpsoniin saakka. Myös Brenda Lee levytti oman versionsa. Alkuperäinen Bobby Helmsin versio kuitenkin puolustaa paikkaansa tunnetuimpana ja suosituimpana. Kappaleen sanoitukset lainaavat osia joululaulujen standardista Jingle Bellsista ja sisältävät myös viiittauksia 1950-luvun rock 'n' roll hitteihin kuten Rock Around The Clockiin (Jingle around the clock neljännessä säkeistössä). Muutoin lyriikat ovat lähinnä sopivaan tunnelmaan virittävää sanoilla leikittelyä. Jälleen Hank Garlandin kitara on suuressa roolissa. Myös Brenda Leen kanssa soittanut Hank Garland oli 1950-luvun suuria studiokitaristeja ja hän soitti mm. Elviksen, Johnny Cashin ja Roy Orbisonin kanssa ennen joutumistaan 1960-luvun alussa auto-onnettomuuteen, josta hän ei enää koskaan toipunut entisen kaltaiseen soittokuntoon. Jingle Bell Rock Helmsin esittämänä nousi Yhdysvaltojen countrymusiikin listoille vielä vuonna 1996, kun se sai kyseenalaisen kunnian päästä mukaan Arnold Schwarzeneggerin tähdittämään jouluhömppäleffaan Isäni on turbomies (Jingle All The Way). Älkää muuten koskaan vahingossakaan katsoko tuota elokuvaksi kutsuttua audiovisuaalista jäteläjää (nimimerkillä olen kerran sen virheen tehnyt ja voin kertoa, että sanomista tulee). Jingle Bell Rock kuuluu kuitenkin jokaisen nostalgiakaipuuseen taipuvaisen sentimentaalikon joulun soittolistoille – nyt ja aina. 

Kuuntele kappale tästä:


Bonus! Kylie Minogue esitti modernimman version kappaleesta Itä-Timorissa vuonna 1999 siellä palvelleille australialaisille sotilaille. Aussisotilaat näyttävät selvästi diggailevan Jingle Bell Rockista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti